Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Ευρώπη και τηλεόραση: Θα ενωθούν;


Άγνοια δηλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωεκλογές. Την ίδια άγνοια αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Με αισιοδοξία φαίνεται παρ’όλα αυτά να αντιμετωπίζεται η εξειδίκευση των ΜΜΕ σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χρήση των νέων τεχνολογιών για την προώθηση της ευρωπαϊκής πληροφόρησης, αλλά και η εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης για την δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής συνείδησης και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Βασική προϋπόθεση αποτελούν βέβαια η αλλαγή της νοοτροπίας, όσων αφορά την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από του ίδιους τους Ευρωπαίους και η απαλλαγή τους από τον «αρνητικό» εθνικισμό.
Αυτά ήταν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ημερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκές Ειδήσεις και Τηλεόραση» και συγκεκριμένα από την ενότητα με θέμα «Η ευρωπαϊκή πληροφόρηση στη τηλεόραση: Γενική ή εξειδικευμένη;» με συντονιστή τον κ. Προκόπη Δούκα, παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης ΕΤ1.
Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν δημοσιογράφοι της Ελλάδας και στελέχη μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της Γαλλίας, της Ιταλίας, των Βρυξελλών, της Γερμανίας και από το ευρωπαϊκό κανάλι Euronews. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως η ευρωπαϊκή πληροφόρηση δεν είναι καθόλου ελκυστική για το κοινό, γι’αυτό το λόγο άλλωστε δεν έχει μεγάλη απήχηση. Συγκεκριμένα η κα. Gardenia Trezzini, αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού Euronews, τόνισε πως η ευρωπαϊκή ενημέρωση είναι πληκτική και οι δημοσιογράφοι έχουν μέρος ευθύνης. Συμπληρώνοντας την άποψη αυτή ο κ. Jean- Yves Bonsergent, γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού France 24, υπογράμμισε τη σημασία της συνειδητοποίησης από τη μεριά των δημοσιογράφων της δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα τους βοηθήσει να κάνουν και το κοινό να αγαπήσει, μέσα από την ευρωπαϊκή ενημέρωση, την ίδια την Ευρώπη. Ο κ. Ludovico Di Meo, αναπληρωτής διευθυντής του δελτίου ειδήσεων (TG2) της ιταλικής τηλεόρασης RAI, ολοκλήρωσε την σκέψη αυτή λέγοντας πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή ειδησεογραφία με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν την περιέργεια του ακροατή.
Τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνονται να είναι δύσκολα καθώς, όπως τόνισε ο κ. Δούκας, ούτε οι δημοσιογράφοι είναι άρτια ενημερωμένοι σχετικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά ούτε και το κοινό έτοιμο να δεχθεί τέτοια πληροφόρηση. Ο κ. Αντώνης Αλαφογιώργος, δημοσιογράφος της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης ΝΕΤ, θεωρεί αναγκαία την προσθήκη μειζόνων ευρωπαϊκών θεμάτων στην ενημερωσή μας, καθώς οι Έλληνες δεν ασχολούνται καθόλου με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις ευρωεκλογές και τους ευρωβουλευτές τους. Προς την ένωση αυτή της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στοχεύει το κανάλι της βουλής Βουλή Τηλεόραση, όπως μας ενημέρωσε η δημοσιογράφος και επικεφαλής ενημέρωσης του σταθμού κα. Αλεξία Κουλούρη. Το κανάλι ήδη προσπαθεί μέσα από το δελτίο ειδήσεων και εκπομπών να φέρνει το κοινό σε επαφή με τους ευρωβουλευτές και το ευροκοινοβούλιο και είναι γεγονός πως μια μικρή μερίδα του κοινού ενδιαφέρεται για τα θέματα αυτά.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε από τις Πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: