Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Εγκληματοφοβία, η ασθένεια των Ελλήνων.

Εγκληματοφοβία, λοιπόν, λέγεται η αρρώστια που μαστίζει την Ελλάδα. Οι Έλληνες αποδεικνύονται από στατιστικές και έρευνες αδύναμοι απέναντι στην παραβατικότητα. Ακόμα και αν η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες κάνουν τον πιο ανήσυχο ύπνο τα βράδια
Την έκταση της φοβίας αυτής καταλαβαίνουμε αν λάβουμε υπόψη μας την 1η Διεθνή Έκθεση Συστημάτων Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ελλάδα και την μεγάλη επισκεψιμότητα της.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα αίτια της εγκληματοφοβίας στην αυξημένη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα της εποχής μας και στην αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ να αντεπεξέλθει Πράγματι ενώ οι κλοπές και οι διαρρήξεις γνώρισαν το 2007 αύξηση της τάξης του 7 % μόνο το 9% του συνόλου εξιχνιάστηκε.
Γενικότερα η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη το 2007 με φοβερή έξαρση της εγκληματικότητας. Εκτός από τις κλοπές και τις διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 9,1% οι κλοπές αυτοκινήτων και κατά 17,2% οι ληστείες τραπεζών. Οι διαρρήξεις δε, που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες φοβίες των πολιτών, αυξήθηκαν κατά 18,3%. Την μεγαλύτερη αύξηση της από το 2002 έως σήμερα γνώρισε η επαιτεία με άνοδο του ύψους 87,6%, αλλά και η οπλοκατοχή, που πολλοί θεωρούν υπεύθυνη για την αύξηση των εγκλημάτων βίας στις μέρες μας, αυξήθηκε κατά 28%. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στις ανθρωποκτονίες (26,3%) ,γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη για την πορεία της σημερινής κοινωνίας καθώς όπως έχει πει και ο George Bernard Shaw « Η δολοφονία είναι η ακραία μορφή λογοκρισίας». Συνεπώς μήπως θέλουν να μας περάσουν κάποιο μήνυμα όλες αυτές οι αυξήσεις εκτός από στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα;
Πιο ανησυχητικές ακόμα είναι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στο οικονομικό έγκλημα και την παιδική εγκληματικότητα.
Από το 2006 έως το 2007 το οικονομικό έγκλημα αυξήθηκε αλματωδώς κατά 92,3% , αφήνοντας άφωνη την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα η εγκληματικότητα ανηλίκων γνωρίζει σταδιακή αύξηση από το 2004-2005, με πρώτα στην ιεραρχία τη βία και τα ναρκωτικά, ενώ οι ληστείες και οι ανθρωποκτονίες που διαπράττουν ανήλικοι αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Θυμάστε τα λόγια του Bernard Shaw που ανάφερα παραπάνω;
Ταυτόχρονα με όλες αυτές τις αυξήσεις οι δράστες αυξάνουν και τους στόχους τους. Καταστήματα εφορίας και χρηματαποστολές, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, οδηγοί ταξί, ταχυδρομικοί διανομείς, αλλά και τα ίδια τα ΕΛ.ΤΑ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.
Δεδομένων όλων των στοιχείων, αλλά και των μηνυμάτων που έμμεσα προκύπτουν από τις έρευνες, δεν φαίνεται να είναι αδικαιολόγητη η φοβία των Ελλήνων έναντι των αντικοινωνικών εκείνων συμπεριφορών που παραβαίνουν τους νόμους και τιμωρούνται από τη δικαιοσύνη, κοινώς έναντι στο έγκλημα. Παράλληλα την «ασθένεια» αυτή διαχειρίζονται με το χειρότερο και πολλές φορές αντιδεοντολογικό τρόπο τα Μ.Μ.Ε.. Με ελλειπή ενημέρωση και μεγαλοποίηση των γεγονότων συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου εγκληματοφοβία, αλλά και στην αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς με την αύξηση της εγκληματικότητας εμπλέκουν άμεσα και τους μετανάστες.
Η εγκληματοφοβία οφείλει να αντιμετωπιστεί, καθώς η ίδια αλλά και οι παρενέργειές της μπορούν να καταστούν πολύ πιο επικίνδυνες από την ίδια την εγκληματικότητα. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά και στοιχεία αν η εγκληματοφοβία είναι αιτία της αύξησης της εγκληματικότητας, αλλά σίγουρα, κατά την άποψη μου, συμβάλλει έστω και στο ελάχιστο με έμμεσο τρόπο.

2 σχόλια:

Van είπε...

Ολοκληρωμένη έρευνα πάνω στη στάση των Ελλήνων απέναντι στο έγκλημα με στατιστικά στοιχεία που προσδίδουν περισσότερο φως και βοηθούν στη καλύτερη κατανόηση της κατάστασης.
Μου αρέσε πολύ αλλά θα προτιμούσα να έβλεπα λίγο παραπάνω και τη δική σου άποψη πάνω στο θέμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή δε διαφαίνεται έστω και λίγο από αυτά που λες απλά θα μου άρεσε να τη έβλεπα με περισσότερη σαφήνεια γραμμένη.
Πολύ καλή δουλειά! :-)

LNA!! είπε...

Διαφοροποιηθηκες απο καποια αλλα ιστολογια που διαβασα και μου αρεσε πολυ. Εδωσες το δικο σου υφος στο κειμενο και συμφωνω πως τα Μ.Μ.Ε. καποιες φορες λειτουργουν αρνητικα...
Keep up the good work!!