Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μες στης πόλης τα στενά



Ελεύθερος χρόνος τι υπέροχη φράση... Όλοι τον έχουμε ανάγκη και ο καθένας μας προσπαθεί να τον αξιοποιήσει όπως θεωρεί αυτός καλύτερα για τον εαυτό του. Προσωπικά προτιμώ να βγαίνω έξω, να διασκεδάζω, να βρίσκω νέους χώρους και να ανακαλύπτω μια άλλη, διαφορετική πτυχή της πολυπρόσωπης πόλης.
Ενώ οι άλλοι ήταν απασχολημένοι με την Νέα Δημοκρατία και με τα εμβόλια (μακριά από μας!) βρήκα χρόνο να περπατήσω και πάλι στο αγαπημένο μου κέντρο. Καιρός καλός, διάθεση ανεβασμένη και φύγαμε.
Πρώτη στάση η παλαιότερη συνοικία της Αθήνας, η Πλάκα. Τα πανέμορφα νεοκλασικά της, οι σκόρπιες εκκλησίες εδώ και εκεί, το τζαμί και το χαμάμ απομεινάρια μια άλλης εποχής, τα ήσυχα και μαγευτικά Αναφιώτικα ή αλλιώς η «λευκή πόλη» και φυσικά η Ακρόπολη που δεσπόζει επιβλητική σε κάθε σου βήμα ταξιδεύουν το μυαλό μακρυά από το θόρυβο της πόλης και δημιουργούν μια διαφορετική πολυπολιτισμική εικόνα. Εκεί κάπου μέσα στα στενά, στην οδό Κυδαθηναίων στο ισόγειο ενός νεοκλασικού βρίσκεται το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας ο «ΒΡΕΤΤΟΣ». Σήμερα στο χώρο αυτό που διατηρεί την αρχική του μορφή μπορείς να απολαύσεις ήσυχα το ποτό σου και να δοκιμάσεις πολλές και διαφορετικές γεύσεις λικέρ.
Μεσημεράκι, λίγο πριν το φαγητό, κάνω μια βόλτα στο λόφο του Φιλοπάππου και απολαμβάνω από ψηλά τη θέα της πόλης. Ακολουθώ τα μονοπάτια μέσα στη πυκνή βλάστηση, κάτω από τα πεύκα υπό τους ήχους των πουλιών. Η επαφή με τη φύση ανοίγει την όρεξη...
Για φαγητό προτιμώ πάντα Ψυρρή. Μέσα στα σοκάκια του μπορείς να βρεις πολλές εναλλακτικές επιλογές. Για ούζο και μεζέδες στην ταβέρνα «η Νάξος» με τον ιδιοκτήτη να βάζει το χταποδάκι στα κάρβουνα και να μοσχοβολάει ολόκληρη η γειτονία. Για φαγητό στο «Κρασοπουλιό του Κόκκορα», ιστορική μουσική ταβέρνα του Ψυρρή. Ο χώρος ζεστός, με ωραία μουσική, διατηρεί ακόμα στοιχεία από τον παλιό του χαρακτήρα και προσφέρει σπιτικές, καλομεγειρεμένες συνταγές. Για να ολοκληρωθεί βέβαια αυτή η γαστρονομική περιπλάνηση στου Ψυρρή πρέπει να δοκιμάσει κανείς τα «Σερμπέτια του Ψυρρή». Σε ένα χώρο που θυμίζει περισσότερο καφενείο θα βρεις τα καλύτερα σιροπιαστά της πόλης και όχι μόνο. Αξίζει να το δοκιμάσεις.
Η βραδινή έξοδος επιβάλει και πάλι κέντρο. Στο Θησείο στη συμβολή των δρόμων Νηλέως και Αμφικτύωνος βρίσκεται ένα νεοκλασικό κτίριο που λειτουργεί σαν μπαράκι θα λέγαμε. Ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος, σχετικά ήρεμος, ιδανικός για συζήτηση και δυναμικό ξεκίνημα βραδιάς και με ωραίο ρακόμελο. Το μαγαζί χωρίς όνομα, δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς. Στη συνέχεια κατευθύνομαι και πάλι στη περιοχή του Ψυρρή, που την λατρεύω για τα μικρά και διαφορετικά μαγαζιά της. Για ποτό στο Fidelio με ήχους funky, reggae, hip hop, αλλά και live εμφανίσεις ή στη Suita με το παρεΐστικο περιβάλλον, την ανεβασμένη διάθεση και τη μουσική να ταξιδεύει στο χρόνο και στα διαφορετικά στυλ.
Για κλείσιμο της βραδιάς δεν ξεχνάμε μια επίσκεψη στο «Μαύρο Γάτο» την κρεπερή στην οδό Τάκη που ανοίγει μόνο τα βράδια για να προσφέρει γευστικές απολαύσεις σε όλους εμάς που κρατάμε ζωντανή τη πόλη , ενώ οι άλλοι κοιμούνται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: