Σάββατο 17 Απριλίου 2010

«Έι πειρατή....το cd μου»

«Έκλεισε το gamato.info», «στηρίζουμε το gamato.info», «λευτεριά στα παιδιά του το gamato.info». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των γκρουπ και των σελίδων υποστήριξης, που δημιουργήθηκαν την ημέρα της σύλληψης των διαχειριστών της σελίδας gamato.info στο πλέον διαδεδομένο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης facebook, από τους χρήστες του σάιτ για να δείξουν τόσο πως δεν επικροτούν την ενέργεια της σύλληψης, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για όλους αυτούς που τους κλέβουν καθημερινά και μένουν ατιμώρητοι.
Συγκεκριμένα στο γκρουπ «λευτεριά στα παιδιά του gamato.info», το οποίο αριθμεί περίπου 178.000 μέλη, ο διαχειριστής λέει χαρακτηριστικά « Να πάνε να πιάσουν όλους αυτούς που μας κλέβουν καθημερινά και όχι τα παιδιά αυτά που δεν ζήτησαν ούτε 1€», ενώ ανάρτηση στο troktiko αναφέρει πως «χιλιάδες κόσμος είχε διαδηλώσει στη Σουηδία μόλις άγγιξαν το piratebay...Μπορούμε και εμείς». Πράγματι, η πρώτη διαμαρτυρία για τη σύλληψη των διαχειριστών του gamato.info πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου έξω από τη Βουλή «το ναό της κλεψιάς», όπως το χαρακτηρίζουν τα μέλη του γκρουπ.
Η περίπτωση του gamato.info, δηλαδή της ιστοσελίδας η οποία αριθμούσε 850.000 μέλη, δεχόταν καθημερινά 16 εκατ. επισκέψεις και ήταν το δημοφιλέστερο ελληνικό σάιτ απ' όπου οι χρήστες «κατέβαζαν» κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά κομμάτια, λογισμικά, παιχνίδια και άλλα, άνοιξε και πάλι την κουβέντα για την πειρατεία οπτικοακουστικού υλικού και λογισμικού.
Η πειρατεία αφορά στη κλοπή οπτικοακουστικού υλικού και λογισμικού με την παράνομη αντιγραφή ή πλαστογράφηση γνήσιων προϊόντων και την διανομή πλαστών και παράνομα αντιγραμμένων προϊόντων. Με απλά λόγια, πειρατεία μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο η μη συστηματική αντιγραφή προϊόντων χωρίς νόμιμη άδεια χρήσης από ιδιώτες ή επιχειρήσεις, όσο και διανομή ή μεταπώληση προϊόντων λογισμικού χωρίς την νόμιμη άδεια χρήσης.
Η Γαλλία στην προσπάθεια της να μειώσει και να περιορίσει την ηλεκτρονική πειρατεία μέσω ίντερνετ είχε υπογράψει συμφωνία, η οποία προέβλεπε ακόμα και τη διακοπή της σύνδεσης όσων κατεβάζουν παράνομα ταινίες και τραγούδια. Φαίνεται όμως ότι κανείς δεν πτοήθηκε με τις απειλές της πολιτείας και τελικά η πειρατεία όχι μόνο δεν μειώθηκε, άλλα… αυξήθηκε κατά 3%!
Στον αντίποδα της αυστηρής Γαλλίας βρίσκεται η Ισπανία, όπου ο Raul N. García Orejudo, Ισπανός δικαστής στην υπόθεση εκδίκασης του Jesus Guerra, ιδιοκτήτη σελίδας απ’ όπου μπορεί κανείς να κατεβάσει μουσική, έκρινε νόμιμες τις σελίδες που περιέχουν links προς περιεχόμενο, που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Επίσης θεωρεί νόμιμο και τον διαμοιρασμό τέτοιου περιεχομένου (μέσω torrent για παράδειγμα) αν γίνεται για μη κερδοσκοπικούς λόγους! Με αυτό το τρόπο διαμοιρασμός αρχείων στη χώρα έγινε νόμιμος, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος δικαστής δεν υπάρχει νόμος, που να αποδεικνύει το αντίθετο.
Ακόμα μια περίπτωση με μεγάλο ενδιαφέρον είναι των Ηνωμένων πολιτειών που φαίνεται να έχουν καταλάβει τη κορυφή στη κατασκευή και εξαγωγή πλαστού λογισμικού. Το 1999 έγινε η μεγαλύτερη κατάσχεση πλαστού λογισμικού της Microsoft αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ 12 άτομα καταδικάστηκαν από τους ενόρκους ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, με κατηγορίες για πλαστογραφία, ξέπλυμα χρημάτων και εξαγορά μαρτύρων.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η Microsoft φαίνεται να χάνει εκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πειρατείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των ασιατικών αγορών, που έχουν γεμίσει με πειρατικά αντίγραφα προγραμμάτων της, τα οποία πωλούνται σε τιμές εξευτελιστικές.
Η ελληνική πειρατεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την 6η Ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού Η/Υ που δημοσίευσε η Business Software Alliance (BSA), μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2008 φθάνοντας στο 57%, και σημειώνοντας συνολική πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ 2005-2008. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες του κλάδου από την Πειρατεία Λογισμικού ανέρχονται σε €171 εκ. και η Ελλάδα παρέμεινε Τρίτη στην κατάταξη τις Ε.Ε. των χωρών με τους υψηλότερους δείκτες πειρατείας. Η Αρχοντούλα Παπαναγιώτου, Νομικός Σύμβουλος για την BSA στην Ελλάδα δήλωσε πως «Η έκθεση πιστοποιεί πως οι προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για τη μείωση της Πειρατείας Λογισμικού και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν φέρει αποτελέσματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση και μείωση του Δείκτη Πειρατείας Λογισμικού».
Αντίθετες απόψεις από το κράτος και τις επιχειρήσεις σχετικά με την πειρατεία έχουν οι χρήστες πειρατικού υλικού, αλλά και μια έρευνα που διεξήγαν μελετητές από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, σχετικά με τη μουσική πειρατεία. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές είναι πως η μουσική πειρατεία μέσω διαδικτύου δεν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις νόμιμες πωλήσεις. Το «κατέβασμα» 150 τραγουδιών από ένα άλμπουμ που σημειώνει περισσότερες από 600.000 πωλήσεις αντιστοιχεί στην αύξηση των πωλήσεων του κατά ένα αντίτυπο, σύμφωνα με τη παραπάνω έρευνα. Ενώ από μια περισσότερο πεσιμιστική σκοπιά, ή ανταλλαγή αρχείων θα αντιστοιχούσε μόνο σε 2 εκατομμύρια λιγότερες πωλήσεις cd το 2002, τη στιγμή που οι πωλήσεις των cd μειώθηκαν κατά 139 εκατομμύρια τη διετία 2000-2002. Ωστόσο, περιορισμένες αρνητικές συνέπειες εντοπίζονται στα άλμπουμ που δεν τα πάνε και τόσο καλά εμπορικά.
Παρόμοια άποψη φαίνεται πως έχει και ο Eric Garland, στέλεχος της εταιρείας Big Champagne που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της ανταλλαγής αρχείων, ο οποίος παρατήρησε ότι κάποιες πωλήσεις «κατακρεουργούνται», ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ανταλλαγή αρχείων λειτουργεί ως διαφημιστική προώθηση του προϊόντος.
Στο frikipedia, διαδικτυακή χιουμοριστική εγκυκλοπαίδεια, η πειρατεία της μουσικής ορίζεται ως τεραστίου μεγέθους οργάνωση εξωγήινης προέλευσης με σκοπούς την καταστροφή της ελληνικής κυρίως μουσικής και δευτερευόντως της παγκόσμιας μουσικής καθώς και των δισκογραφικών εταιριών και την πληγή του θεάρεστου έργου διάσωσης της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς που επιτελούν οι δισκογραφικές εταιρείες, καυτηριάζοντας με αυτό τρόπο την πραγματικότητα της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας.
Οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου, εκφράζοντας ελεύθερα την άποψη τους μέσα από μπλόγκgamers εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τη πορεία της πειρατείας στα βιντεοπαιχνίδια, η οποία επιφέρει μείωση των εσόδων των εταιριών και κατ’ επέκταση μπορεί να επιφέρει μείωση της παραγωγής, αλλά και κλείσιμο πολλών από αυτών.
Σχετικά με το θέμα της πειρατείας, και ιδιαίτερα της μουσικής, έχουν κατά καιρούς αναφέρει την άποψη τους πολλοί γνωστοί του χώρου της μουσικής και όχι μόνο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ δήλωσε χαρακτηριστικά « Μου αρέσει να κλέβουν την μουσική μου. Η μουσική είναι για να ακούγεται», ενώ ακόμα μια δήλωση που προκάλεσε ήταν αυτή της Κολομβιανής τραγουδίστριας, Shakira, η οποία λέει «Κατά μία άποψη όλο αυτό το θέμα είναι η δημοκρατικότητα της μουσικής, αφού η μουσική είναι δώρο και έτσι θα έπρεπε να παραμείνει!».


Δεν υπάρχουν σχόλια: