Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

"Λυσιστράτη" σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Μια διαφορετική ανάγνωση της Αριστοφανικής κωμωδίας θα παρακολουθήσουν όσοι επισκεφθούν το «Θέατρον» του Κέντρου Ελληνικού Κόσμου. Ο  Γιάννης Κακλέας ανατρεπτικός, μπορεί και προκλητικός επιλέγει τον Αριστοφάνη γιατί όπως δηλώνει ο ίδιος «Γουστάρω τον Αριστοφάνη. Μου ταιριάζει και η πλευρά της πλάκας που διαθέτει και το πόσο έντονα ανατρεπτικός και αναρχικός είναι. Μου πάει γιατί είναι μη καθωσπρέπει.»
Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το μοτίβο του αρχαίου θεάτρου και επιλέγει σχεδόν εξ'ολοκλήρου αντρικό θίασο. Γυναικεία παρουσία υπάρχει κυρίως στο χορό.  Οι άντρες ανεβαίνουν σε ψηλοτάκουνες γόβες, μπότες και πέδιλα, φορούν νεκλιζέ και φορέματα που ως βάση έχουν το σουτιέν, κάνουν έντονο μακιγιάζ και εξοικειωμένοι πλήρως με την όλη ενδυμασία τα δίνουν όλα πάνω στη σκηνή.Οι φιγούρες υπερβολικές, όχι τόσο γυναικείες, παραπέμπουν περισσότερο σε drug Queen, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς.
Το έργο βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με το σήμερα και τη σχέση των δύο φύλων από την αρχή μέχρι το  τέλος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εμβόλιμες σκηνές ενός σύγχρονου ζευγαριού κατά τη διάρκεια του έργου.
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στο ρόλο της Λυσιστράτη βάζει τα νέα του μαύρα πέδιλα και παίζει τον πρώτο του γυναικείο ρόλο με μεγάλη επιτυχία. Αλλά και ο Γιώργος Χρυσοστόμου, που υποδύεται την Κλεονίκη, βάζει τα γυαλιά σε όλες τις γυναίκες με την χαρακτηριστική του άνεση  με τα πανύψηλα πέδιλα και το ροζ νεκλιζέ-φόρεμα του.
Δυνατό ξεκίνημα, διαφορετικό σκηνικό, « υπερβολικά» κουστούμια, μοναδικές ερμηνείες και μια ανατρεπτική και πολλά υποσχόμενη σκηνοθετική άποψη, συνθέτουν το έργο που ταξίδεψε από την Επίδαυρο στο Ταύρο, με πολλές ενδιάμεσες στάσεις...








Η παράσταση ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου, για μόνο 20 παραστάσεις.
Πληροφορίες: http://www.theatron254.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: