Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

" Φεστιβάλ.... του δρόμου"



Τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας; Το πρώτο, αυθεντικό, φθινοπωρινό Σαββατόβραδο το κέντρο ήταν και πάλι ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο και αυτοκίνητα, σε αντίθεση με λίγες μέρες νωρίτερα που ακόμα η καθημερινότητα δεν είχε ξεφύγει από τους καλοκαιρινούς της ρυθμούς...

Δεν ήταν όμως μόνο η έντονη κίνηση που έκανε τη διαφορά. Κατεβαίνοντας την Ερμού ο κόσμος συγκεντρωμένος σε  πηγαδάκια παρακολουθούσε διάφορα δρώμενα από καλλιτέχνες του δρόμου.
Στην αρχή ακροβατικά και σκετσάκια, πιο κάτω ο καραγκιόζης είχε συγκεντρώσει όλους του μικρούς επισκέπτες του κέντρου. Ταυτόχρονα στο Μοναστηράκι μια ομάδα μουσικών ξεσήκωνε με  λάτιν ήχους  τους περαστικούς που την ακολουθούσαν χορεύοντας στο ρυθμό τους. Μερικοί κοίταζαν απορημένοι προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε, άλλοι απλά μπήκαν στο ρυθμό και ακολούθησαν το πλήθος και κάποιοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο για να θυμούνται αυτή την -μάλλον -αυθόρμητη γιορτή.
Μα τι συμβαίνει όμως; Οι καλλιτέχνες του δρόμου, αν και παρεξηγημένοι από πολλούς, βρίσκονται συχνά στο κέντρο της Αθήνας δίνοντας τις δικές τους μικρές παραστάσεις. Όμως για ένα Σαββατόβραδο η παρουσία τους ήταν έντονη και διαφορετική από άλλες φορές. 
Για όσους, λοιπόν, το κέντρο της Αθήνας είναι σπάνιος προορισμός ή απλώς δεν είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί στο ιστορικό κέντρο της Αθηνάς πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου HELIX με τη συμμετοχή πολλών ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κεντρική ιδέα « Η Ψυχή στο δρόμο».
Το φεστιβάλ ξεκίνησε τη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου,  περιλαμβάνει περισσότερες από 200 παραστάσεις δρόμου, κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών και happenings σε κεντρικά σημεία της Αθήνας: Καλλιμάρμαρο,  Ζάππειο,  Ερμού,  Καπνικαρέα, Μοναστηράκι,  Θησείο και  Αποστόλου Παύλου.
Το πρώτο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 2009 με μεγάλη επιτυχία, μετατρέποντάς για 5 ημέρες το κέντρο της Αθήνας σε μια μεγάλη σκηνή που φιλοξένησε πάνω από 240 παραστάσεις και 400 καλλιτέχνες. 
Το φετινό φεστιβάλ με κεντρικό σύνθημα εμπνευσμένο από τις Βάκχες του Ευριπίδη δίνει και πάλι δυναμικό παρόν στην πρωτεύουσα και προσμένει την αποδοχή  του ως αυτονόητου ετήσιου φεστιβάλ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ καθώς και το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο http://www.istfest.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: